Za dostop do spletne strani www.hot.si morate aktivirati "Javascript" v nastavitvah brskalnika!


5 ključnih funkcionalnosti, ki jih morajo imeti telefoni za starejše

Težko si je zamisliti življenje brez pametnih telefonov. Brez dvoma gre za naprave, ki so najbolj zaznamovale sodobno družbo. Pomislite, kakšen bi bil vaš vsakdanjik brez telefona.

Kako bi vzdrževali stike z najbližjimi in prijatelji? Kako bi poslušali najljubšo glasbo? Kako bi spremljali, kaj se dogaja v Sloveniji in drugod po svetu? Dobrega odgovora ni, kajti nemogoče je nadomestiti tako raznovrstno napravo, kot je pametni telefon.

Pametni telefon zmore praktično vse, kar si zamisli uporabnik. Njegova edina omejitev je pravzaprav znanje uporabnika. Ravno zaradi tega obstajajo telefoni za splošno javnost in telefoni za starejše ali upokojence.

Idealno bi bilo, če bi vse skupine uporabnikov telefonov premogle enako znanje. Mlajše generacije, ki odraščajo s tehnologijo od prvih korakov, premorejo veliko več znanja kot starejši uporabniki, ki so mobilno tehnologijo spoznali v svojih zrelih letih. Lažje jo tudi usvojijo.

Telefoni za starejše uporabnike

Telefoni za starejše so osredotočeni na uporabniško izkušnjo

Omenjeno pa še ne pomeni, da so ti majhni, žepni računalniki namenjeni samo mladim. Pametni telefoni za starejše obstajajo v velikem številu in se opazno razlikujejo od telefonov za mlade. Proizvajalci se zavedajo, da lastnosti, kot so najnovejši procesorji, hitri zasloni, ogromne količine sistemskega pomnilnika in gaming zmogljivost, pri starejših uporabnikih ne igrajo velike vloge.

Telefoni za starejše so bolj osredotočeni na funkcije in lastnosti, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo.

  • Velik zaslon z dobro svetilnostjo.
  • Možnost povečave besedila in spreminjanje pisave.
  • Dolgoživa baterija in robustno ohišje.
  • Bližnjica za SOS in fizične tipke za hitro klicanje.

Telefon na tipke še ni pripravljen za upokojitev

Telefon na tipke je po vsej verjetnosti prva asociacija, ko pomislite na telefon za starejše. Zasloni na dotik so za večino mlajših uporabnikov nekaj samoumevnega, prav tako njihovo krmiljenje. Za nevešče uporabnike, ki so odraščali v analogni dobi, pa je zaslon na dotik kvečjemu ovira in ne prednost. To je glavni razlog, zakaj je telefon na tipke tako priljubljen med starejšo populacijo.

Fizične tipke so za starejše priročne, saj ponujajo taktilen občutek, ki ga je nemogoče poustvariti na zaslonu na dotik. Pisanje SMS-sporočila ali vpis telefonske številke vnuka ali vnukinje je tako preprostejše/-i, občutek uporabe telefona na tipke pa bolj domač. Prav tako je manj možnosti za napake kot pri virtualnih tipkovnicah, pri katerih so tipke razpršene po celotnem zaslonu, same oznake tipk pa so (pre)majhne, kar vodi v pogoste tipkarske napake.

Ali telefoni za starejše potrebujejo funkcijo SOS?

Funkcija SOS ni nujna, vendar je zagotovo zaželena, če želite, da so najbližji vsaj malo pomirjeni. V prednosti je ponovno telefon na tipke, pri katerem je običajno funkcija za klic na pomoč (SOS) nastavljena kot hitra bližnjica na tipki za vklop. Ob slabem počutju lahko na primer trikrat stisnete tipko za vklop, telefon pa bo samodejno obvestil pristojno službo ali pa stik, ki ste ga izbrali za nujne primere.

Telefon na tipke ima lahko tudi vnaprej programirane fizične tipke, ki jih lahko uporabite za hitre klice. Na primer, če se največkrat pogovarjate z vnukinjo, jo lahko pokličete le z enim klikom na tipko. Tako vam ni treba brskati po imeniku ali seznamu zadnjih klicev.

Kaj morajo vsebovati telefoni za upokojence

Telefoni za upokojence morajo imeti …

… dovolj pregleden zaslon, da branje vsebin ni naporno. Kaj to pomeni za velikost telefona? Klasični mobilni telefoni so na voljo v različnih oblikah:

  • Telefon na tipke z manjšimi zasloni.
  • Telefoni za upokojence z večjimi zasloni na dotik.

Telefon na tipke ima vedno manjši zaslon, saj fizične tipke zavzamejo kar nekaj prostora. Da je zaslon dovolj pregleden za slabovidne, proizvajalec običajno že privzeto poveča besedilo in oznake aplikacij.

V vsakem primeru pa si uporabnik lahko v nastavitvah dodatno prilagaja velikost črk in postavitev aplikacij.

  • Klasični mobilni telefoni Beafon SL860, Maxcom MM139 in Blaupunkt FS01 vsebujejo vse to in še več.

Klasični mobilni telefoni, ki premorejo novejše zaslone na dotik, si lahko zaradi manjkajočih fizičnih tipk privoščijo večje zaslone. Postavitev besedila in aplikacij je ustrezno prilagojena večjemu zaslonu s poudarkom na berljivosti. Nastavitve, brskalnik, galerija in ostali razdelki na telefonu imajo prilagojeno postavitev funkcij in velikost pisave, ki sta bolj smiselni za starejše uporabnike.

  • POCO C40 in Xiaomi Redmi A1 sta novejša telefona z zaslonom na dotik, z zmogljivejšo strojno opremo in kamerami.

Večdnevna baterija in robustno ohišje

Se še spomnite legendarnih telefonov Nokia 3310 in Ericsson T28? Zakaj sta bila tako priljubljena? Če odmislimo, da sta zaznamovala nov preboj v mobilni tehnologiji, sta v spominu vseh ostala predvsem zaradi zmogljivosti baterije, ki je brez težav zdržala tudi ves teden, in neuničljivega ohišja, ki je prestalo številne udarce in padce.

Kljub eksplozivnemu napredku mobilne tehnologije so današnji telefoni na področju vzdržljivosti in avtonomije le bleda senca svojih predhodnikov – in to je popolnoma razumljivo.

Strojna oprema, ki jo premorejo današnji pametni telefoni, je enostavno preveč potratna, da bi lahko dosegli več kot dvodnevno življenjsko dobo baterije.

Steklo, usnje in ostali premijski materiali, ki nedvomno izboljšajo videz telefona, pa so preobčutljivi, da bi jih uporabljali brez zaščitnega ovitka.

Pametni telefoni za starejše so izjema, saj na prvo in drugo mesto še vedno postavljajo baterijo in robustnost.

  • Maxcom MS571 LTE Strong že v imenu razkrije, da je pripravljen na morebitne padce.
  • Blaupunkt FS04 pa je pripadnik stare garde, ki bo delal skoraj v nedogled.

Prilagojeni HoT mobilni paketi

Telefoni za starejše potrebujejo tudi nekoliko prilagojene mobilne pakete. Babice in dedki telefone primarno uporabljajo za ohranjanje stikov z najbližjimi, v manjšem obsegu pa za brskanje po spletu.

Zanje so primernejši mobilni paketi, ki se osredotočajo na količine klicev in SMS/MMS-sporočil in ne na »neomejenost« prenosa mobilnih podatkov.

HoT paketi so tako prilagojeni za različne skupine uporabnikov.

  • HoT EXTRA z 200 GB prenosa podatkov je namenjen pogumnim starejšim uporabnikom, ki so prepričani, da potrebujejo ogromno podatkov.
  • HoT MAXI je s 100 GB prenosa podatkov, neomejenimi klici in SMS-sporočili enako atraktivna možnost, vendar še po nekoliko nižji HOFER ceni.
  • HoT MINI je idealna kombinacija s telefoni za starejše, ki bodo uporabljeni večinoma za daljše družinske klice.

Telefoni za starejše so zelo različni od telefonov za splošno javnost. Starejši si ne kratijo časa z razpravljanjem, kateri procesor je boljši. Pomembnejše jim je, da bo telefon tudi po nekaj letih ostal v enakem stanju kot ob nakupu. 

HoT NOVICE

HoT zagotavlja najboljše cene na trgu. Prijavite se na e-novice in obveščeni boste o novostih!
newsletter icon
Prijavite se na HoT novice
Z vnosom svojega e-poštnega naslova in klikom na »PRIJAVA« izrecno soglašam, da lahko HoT mobil d.o.o. moj e-naslov uporablja za obvestila o spremembah, pošiljanje novic in informacij o ugodnostih. Uporaba vašega e-naslova v zgornje namene lahko kadar koli prekličete na info@hot.si.