Za dostop do spletne strani www.hot.si morate aktivirati "Javascript" v nastavitvah brskalnika!

Preventiva pred zlorabami v tujini: Kako varno uporabljati mobilne storitve med potovanjem?

Nikoli ne podcenjujte moči mobilnega telefona v tujini! Ali ste se kdaj znašli na eksotični lokaciji, želeli deliti trenutek s svojimi prijatelji, vendar so vam načrte prekrižale tehnične težave? Ali ste že kdaj doživeli šok, ko ste prejeli račun za mobilne storitve, zaradi nenadzorovane uporabe podatkov v tujini?

Če je vaš odgovor pritrdilen, je ta članek pravi za vas. Opremljeni z nasveti in triki, ki jih boste spoznali tukaj, bodo vaša potovanja v prihodnosti resnično brezskrbna!

 

Da bo vaše potovanje brezskrbno, se morate prej pozanimati, kako varno uporabljati mobilne storitve v tujini.

 

Prenos podatkov in MMS sporočila

Ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih je treba upoštevati pri uporabi mobilnih storitev v tujini, je pravilna nastavitev vaše naprave. Predvsem je ključnega pomena, da preverite in prilagodite nastavitve za prenos podatkov in MMS sporočila.

Ob aktivaciji vaše SIM kartice HoT boste prejeli konfiguracijski sporočili z nastavitvami za dostopne točke (APN) za prenos podatkov in MMS sporočil. Te nastavitve so nujne, da lahko vaša naprava pravilno deluje v tujih omrežjih.

Če teh nastavitev ne sprejmete ali jih napačno nastavite, omenjeni storitvi v tujini morda ne bosta delovali. To pomeni, da ne boste mogli brskati po spletu, prejemati e-pošte ali pošiljati in prejemati MMS sporočil.

Omejitev prenosa podatkov v tujini: Zaščita pred prekomernimi stroški

Pri uporabi mobilnih storitev v tujini lahko hitro pride do povečane porabe podatkov, kar vodi do dodatnih stroškov. Da bi se temu izognili, HoT omogoča omejitev prenosa podatkov v tujini.

Ta omejitev je privzeto nastavljena na 60 EUR za koledarski mesec. To pomeni, da vaša naprava ne bo presegla določene količine podatkov, ki bi lahko povzročila prekoračitev tega zneska. Ta zaščita vam pomaga nadzorovati svojo porabo in preprečiti nepričakovane stroške.

Seveda pa obstajajo situacije, ko potrebujete več podatkov. Morda morate nujno prenesti veliko datoteko ali pa želite uživati v videu v visoki ločljivosti. V takih primerih lahko omejitev prenosa podatkov v tujini izključite. To lahko storite preko HoT portala, vendar se zavedajte, da bi to lahko povzročilo dodatne stroške. Preden izključite omejitev, se prepričajte, da poznate stroške prenosa podatkov v državi, v kateri se nahajate. Tako boste lahko uravnotežili potrebo po povezljivosti z željo po ohranjanju stroškov pod nadzorom.

Kaj je nenamerno gostovanje?

Nenamerno gostovanje je pojav, s katerim se uporabniki mobilnih storitev soočajo predvsem na obmejnih območjih, kjer lahko njihova mobilna naprava samodejno preide na tuje omrežje. Čeprav tega pogosto ne zaznamo, lahko nenamerno gostovanje privede do nepričakovanih stroškov, saj se storitve, ki se uporabljajo v tujem omrežju, zaračunavajo po višjih cenah gostovanja.

Za preprečevanje nenamernega gostovanja je HoT pripravil nasvet: namesto, da pustite svoji mobilni napravi, da samodejno izbira omrežje, lahko ročno nastavite izbiro na HoT omrežje. To pomeni, da bo vaša naprava ostala povezana samo z omrežjem HoT, ne glede na to, ali so v bližini močnejša tuja omrežja. Kako to storiti? V nastavitvah svoje mobilne naprave poiščite možnost za izbiro omrežja. Tam izberite možnost za ročno izbiro in iz seznama omrežij izberite HoT.


S to preprosto nastavitvijo se lahko izognete nepričakovanim stroškom in neprijetnostim, povezanim z nenamernim gostovanjem, hkrati pa ohranite povezljivost tudi na obmejnih območjih.

Nenamenski prenos podatkov: Kako preprečiti nepričakovano porabo?

Sodobne pametne naprave lahko nenamerno porabijo veliko podatkov, pogosto brez uporabnikovega zavedanja. To je posledica avtomatiziranih procesov, kot so posodobitve aplikacij, samodejno preverjanje nove e-pošte, avtomatsko prenašanje podatkov za aplikacije v ozadju in podobno. Ta nenamenska poraba podatkov lahko povzroči nepričakovano visoke račune, zlasti med gostovanjem v tujini, kjer so tarife za prenos podatkov običajno višje.

Kako se torej izogniti nenamenskemu prenosu podatkov? Prvi korak je omejitev samodejnega prenosa podatkov za aplikacije. V nastavitvah svoje mobilne naprave lahko izberete možnost, da se posodobitve aplikacij in preverjanje nove e-pošte izvajajo samo, ko ste povezani na Wi-Fi omrežje.

Poleg tega lahko v nastavitvah vsake posamezne aplikacije preverite možnosti za prenos podatkov in jih prilagodite po svojih potrebah. Nekatere aplikacije omogočajo podrobne nastavitve prenosa podatkov, kar vam omogoča, da resnično optimizirate svojo porabo podatkov.


Bodite previdni, da vas doma ne bo pričakal ogromen račun!

 

Če potujete v države izven EU, kjer so tarife za prenos podatkov še posebej visoke, lahko tudi popolnoma izklopite mobilni internet oziroma prenos podatkov. To lahko storite v nastavitvah svoje mobilne naprave ali preko vašega HoT portala.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko preprečite nenamensko porabo podatkov in se izognete nepričakovanim stroškom med potovanjem.

Neznane tuje številke in "brezplačne" številke: Zavedanje tveganj za varno uporabo

V digitalni dobi, kjer je povezovanje z ljudmi po vsem svetu enostavno, se pogosto srečujemo z neznanimi tujimi telefonskimi številkami. Kljub temu pa je pomembno ostati previden. Ne odgovarjajte na klice in ne vračajte klicev na mednarodne neodgovorjene telefonske številke, ki jih ne prepoznate. Takšne številke so lahko povezane z goljufijami ali previsokimi tarifami.

Podobno previdnost je treba uporabiti pri klicanju t.i. "brezplačnih" številk v tujini. Te številke, ki so običajno brezplačne za stalne prebivalce te države, so lahko plačljive za tiste, ki gostujejo. Da bi se izognili nepričakovanim stroškom, preverite pogoje klicanja na te številke preden jih uporabite. Ko se spopadate s tujimi številkami, je ključno, da ostanete previdni in dobro obveščeni, da bi preprečili morebitne zlorabe.

»Gostovanje kot doma« - enotne cene po EU

Zahvaljujoč "Gostovanju kot doma", uredbi Evropske komisije, se lahko v državah članicah EU, Islandiji, Liechtensteinu in Norveškem telefonira, pošilja sporočila in brska po spletu brez dodatnih stroškov. Operaterji ne smejo zaračunavati več kot v domačem omrežju, vendar lahko omejijo prenos podatkov v skladu s politiko poštene uporabe oz. t.i. vzdržnostnim modelom.

"Gostovanje kot doma" ne velja izven držav EU oz. EEA, zato je pred potovanjem smiselno preveriti cenike gostovanja pri svojem operaterju. Za brezplačno komunikacijo se priporoča uporaba mobilnih aplikacij prek WiFi omrežja.

Ponovno je treba poudariti pomen preventive in zavedanja pri uporabi mobilnih storitev med potovanjem v tujini. Kako lahko to storimo? S predhodnim načrtovanjem, razumevanjem naše ponudbe in izbiro pravega paketa za naše potrebe.

HoT se zaveda, kako pomembna je transparentna politika glede cen in se že od samega začetka brez izjem drži obljube, da cen svojih paketov ne bo nikoli višal in bo uporabnikom vedno zagotovil tisto, kar res potrebujejo. Paket GIGA mini, ki omogoča dostop do interneta tudi v tujini, je izjemen način, da ostanejo uporabniki povezani, ne da bi pri tem tvegali visoke stroške in padli v skrite pasti. S tem paketom in upoštevanjem napotkov iz članka, se z ustrezno pripravo in preudarno izbiro izognemo neprijetnim presenečenjem na računih za mobilne storitve.


Paket GIGA mini omogoča dostop do interneta tudi v tujini.

 

ncu se vračamo k bistvu - preventiva in zavedanje. Bodite proaktivni, se izobražujte o mobilni ponudbi in uporabljajte storitve na odgovoren način. Vaša mobilna naprava je lahko nepogrešljivo orodje za potovanje, če jo uporabljate premišljeno in preudarno. Bodite pripravljeni, ostajajte povezani in uživajte v svojem potovanju!

HoT NOVICE

HoT zagotavlja najboljše cene na trgu. Prijavite se na e-novice in obveščeni boste o novostih!
newsletter icon
Prijavite se na HoT novice
Z vnosom svojega e-poštnega naslova in klikom na »PRIJAVA« izrecno soglašam, da lahko HoT mobil d.o.o. moj e-naslov uporablja za obvestila o spremembah, pošiljanje novic in informacij o ugodnostih. Uporaba vašega e-naslova v zgornje namene lahko kadar koli prekličete na info@hot.si.