Za dostop do spletne strani www.hot.si morate aktivirati "Javascript" v nastavitvah brskalnika!

Kako varovati svoje podatke v svetu nenehnih spletnih tveganj 

V današnjem digitalnem svetu, kjer je internet, tako rekoč, vse-prisoten in je naša prisotnost na spletu (skoraj) neizogibna, je varovanje naših (osebnih in drugih) podatkov, ki jih pošiljamo v »svet«, postalo izrednega pomena. Spletna tveganja, kot so (če jih naštejemo le nekaj): kraja identitete, spletni napadi in zlorabe podatkov idr., postala stalnica, katere se moramo zavedati in sprejeti ustrezne (zaščitne) ukrepe! Šele, ko se nevarnosti zavedamo, se lahko (in moramo) z njo naučiti spopadati. Na srečo je veliko odvisnega od nas samih. Obstajajo ukrepi, ki jih lahko sprejmemo, da zaščitimo svoje podatke in ohranimo svojo zasebnost na spletu. V nadaljevanju bomo dodatno izpostavili tudi nasvete za varno uporaba mobilnih telefonov.

Spletna tveganja in kako se pred njimi zaščitimo

Šele ko tveganja poznamo, se lahko pred njimi zaščitimo. Preberite nasvete (prav vseh nasvetov seveda ni moč navesti, zato še posebej poudarjamo točko 10.), ki lahko tveganja precej zmanjšajo (seveda zgolj v primeru, če jih tudi ustrezno upoštevamo):

  1. Zavedajte se svoje digitalne prisotnosti: Prvi korak k varovanju svojih podatkov je zavedanje o tem, katere podatke delite na spletu. Bodite pozorni na to, katerim spletnim mestom zaupate svoje podatke in preverite njihove varnostne politike.
  2. Uporabljajte močna gesla: Za vsak račun, ki ga ustvarite na spletu, uporabite edinstveno in kompleksno geslo. Geslo naj vsebuje kombinacijo črk, številk in posebnih znakov, ter naj bo dolgo vsaj 12 znakov.
  3. Redno posodabljajte: Redno posodabljanje programske opreme na vaših napravah je ključno, saj proizvajalci pogosto izdajajo popravke za morebitne varnostne ranljivosti. Prav tako je pomembno, da posodabljate varnostne programe, kot so protivirusni programi in požarni zidovi.
  4. Klikanje na povezave (e-pošta in spletna mesta): Bodite previdni pri klikanju na povezave v e-poštnih sporočilih ali na spletnih mestih, ki izgledajo sumljivo ali nepooblaščeno. Lahko so pasti za spletno ribarjenje (t.i. phising) ali vsebujejo zlonamerne programe (t.i. malware).
  5. Uporabljajte varna omrežja: Ko dostopate do občutljivih spletnih mest ali opravljate pomembne transakcije, uporabljajte varna omrežja, kot je domače omrežje ali virtualna zasebna omrežja (VPN), ki šifrirajo vašo internetno povezavo.
  6. Vklopite dvofaktorsko avtentikacijo: Vklopite dodatno varnost s t.i. dvofaktorsko avtentikacijo, ki zahteva več kot samo geslo za dostop do vaših računov. To lahko vključuje npr.: uporabo SMS sporočila ali aplikacij za avtentikacijo.
  7. Redno pregledujte svoje (bančne) račune: Redno preverjajte izpiske svojih bančnih in spletnih računov ter poiščite morebitne sumljive transakcije ali dejavnosti. Še enostavnejši način je SMS obveščanje o opravljenih transakcijah.
  8. Varnost mobilnih aplikacij: Pred namestitvijo mobilnih aplikacij preverite ocene, recenzije in dovoljenja, ki jih zahtevajo. Prav tako omejite dostop do svojih podatkov samo tistim aplikacijam, ki jih dejansko potrebujejo.
  9. Izbrišite nepotrebne podatke: Redno pregledujte in izbrišite podatke, ki jih več ne potrebujete ali uporabljate. To zmanjšuje možnosti, da bi prišlo do njihove zlorabe v primeru vdora ali kraje podatkov.
  10. Izobražujte se: Neprestano se izobražujte o (novih) spletnih tveganjih in varnostnih priporočilih, ter spremljajte novice in nasvete s področja varovanja podatkov.
Varovanje podatkov pri spletnih tveganjih

S kombinacijo previdnosti, ozaveščenosti in uporabe ustrezne tehnologije lahko uspešno in  učinkovito zaščitite svoje podatke v svetu nenehnih spletnih tveganj. Zapomnite si, da je varovanje podatkov proces, ki zahteva nenehno pozornost in prilagajanje, vendar je ključnega pomena za ohranjanje vaše zasebnosti in varnosti na spletu.

Varna uporaba mobilnih telefonov

Statistika uporabe mobilnih telefonov se po podatkih (na svetovni ravni) približujejo že štirim uram na dan! Kakorkoli je navedeni podatek na prvi pogled skorajda neverjeten, pa je dejstvo, da so mobilni telefoni postali nepogrešljivi del našega vsakdanjega življenja. Z naraščajočo uporabo pa je postala tudi varnost vse bolj pomembna. Da bi lahko varno uživali v vseh prednostih mobilnih telefonov, je ključnega pomena, da sprejmemo ustrezne ukrepe za zaščito svojih podatkov in naprav. Kar precej napotkov je seveda, podobnih kot že zgoraj, vendar tokrat konkretno za mobilne telefone. Preberite (in upoštevajte!) vsaj teh deset napotkov.

  1. Zaščitite svojo mobilni telefon: Prvi korak k varnosti mobilnega telefona je, da ga zaščitite z geslom, vzorcem ali PIN kodo. To preprečuje (enostaven) nepooblaščen dostop do vaše naprave in podatkov v primeru izgube ali kraje.
  2. Posodabljajte: Proizvajalci pametnih telefonov redno izdajajo posodobitve programske opreme, ki vsebujejo popravke za varnostne ranljivosti. Redno preverjajte in nameščajte te posodobitve, da ohranite svojo napravo varno.

  3. Previdnost pri nameščanju aplikacij: Pred namestitvijo novih aplikacij preverite, ali so bile prenesene iz zanesljivih virov, kot je uradna trgovina z aplikacijami. Preberite ocene in preglede drugih uporabnikov ter preverite dovoljenja, ki jih zahtevajo aplikacije.
  4. Uporabljajte varna omrežja: Ko dostopate do interneta prek svojega mobilnega telefona, se izogibajte uporabi javnih Wi-Fi omrežij, saj so pogosto tarča spletnih napadov. Namesto tega raje uporabite varno mobilno omrežje ali VPN (virtualno zasebno omrežje).
  5. Omogočite funkcijo oddaljenega brisanja: Večina pametnih telefonov ponuja funkcijo oddaljenega brisanja, ki vam omogoča, da na daljavo izbrišete vse podatke na svoji napravi v primeru izgube ali kraje. Prepričajte se, da je ta funkcija vklopljena in pravilno konfigurirana.
  6. Omejite dostop do lokacijskih storitev: Čeprav so lokacijske storitve lahko koristne, lahko hkrati ogrožajo vašo zasebnost. Omejite dostop do lokacijskih storitev samo za aplikacije, ki jih resnično potrebujejo.
  7. Bodite pozorni na phishing poskuse: Previdno ravnajte z nepričakovanimi sporočili ali e-poštnimi povezavami, saj lahko gre za poskuse phishinga, ki ciljajo na krajo vaših podatkov.
  8. Vklopite varnostne funkcije: Pametni telefoni ponujajo številne dodatne varnostne funkcije, kot so prepoznavanje obraza, prstnih odtisov ali PIN kode za dostop do naprave. Vklopite te funkcije za dodatno zaščito vaših podatkov.
  9. Redno varnostno kopiranje podatkov: Varnostno kopiranje podatkov (redno!) je ključno za zaščito vaših podatkov v primeru izgube ali okvare. Uporabite storitve za varnostno kopiranje v oblaku ali lokalno shranjevanje na zunanji napravi.
  10. Izobražujte se o varnostnih tveganjih: Neprestano se izobražujte o novih varnostnih grožnjah in praksah za varno uporabo mobilnih telefonov. Sledite novicam in nasvetom s področja varnosti, da ostanete informirani in zaščiteni.
Ne pozabite na varnostne ukrepe na vašem mobilnem telefonu

Z upoštevanjem navedenih smernic lahko varno (žal se vseeno moramo zavedati, da popolna varnost ne obstaja!) uživate v vseh prednostih mobilne tehnologije, brez nepotrebnega tveganja.

HoT NOVICE

HoT zagotavlja najboljše cene na trgu. Prijavite se na e-novice in obveščeni boste o novostih!
newsletter icon
Prijavite se na HoT novice
Z vnosom svojega e-poštnega naslova in klikom na »PRIJAVA« izrecno soglašam, da lahko HoT mobil d.o.o. moj e-naslov uporablja za obvestila o spremembah, pošiljanje novic in informacij o ugodnostih. Uporaba vašega e-naslova v zgornje namene lahko kadar koli prekličete na info@hot.si.