Za dostop do spletne strani www.hot.si morate aktivirati "Javascript" v nastavitvah brskalnika!

Mobilni internet za delo od doma, na daljavo ali v metaverse resničnosti v času delovnih počitnic

Z obdobjem novega koronavirusa smo se bili primorani navaditi oddaljenega načina dela, ki pa se kot kaže vse bolj razvija v dolgoročni trend. Zato je ključnega pomena, da smo na to pripravljeni z učinkovitim spletnim dostopom, poznavanjem zmožnosti in tehnološkimi rešitvami.

 

Delo od doma, najprej mišljeno kot začasna preobrazba načina dela, ki naj bi omogočala možnost nadaljnjega, neprekinjenega dela, v času novega koronavirusa, katere del smo bili vsi v zadnjih letih, je postala navada, ki narekuje trende in prihodnost načina dela. Sicer se je delež zaposlenih, ki so še v decembru 2020 delali na daljavo v primerjavi z februarjem 2021, ko so se sprostili nekateri korona ukrepi, znižal za 8% (Vir: SURS 2021). Pa vendar je kot posledica tega obdobja vse večji pomen dobila predvsem spletna tehnologija, dostop do interneta in stabilnost tehnoloških rešitev, ki omogočajo nemoteno opravljanje dela na daljavo.

Delo od doma je čedalje bolj razširjeno.

Kaj je metaverse?

V zadnjem času se pojavlja vse več govora o tako imenovani metaverse resničnosti (»onkraj vesolja«). Gre za 3D virtualni svet, kjer bodo lahko uporabniki iz različnih geografskih področij med seboj nemoteno komunicirali. Menimo, da bo tudi metaverse, ki predstavlja naslednjo različico interneta, soustvarjal nove oblike načina dela. Ključnega pomena bo pripravljenost in prilagodljivost na različne načine dela, saj je le-ta zasnovan na način, da združi fizično in digitalno okolje. Najverjetneje pa bo omogočal tudi hibridne pristope načina dela, pa naj si bo za vlogo zaposlenega, zaposlovalca ali celo morda študenta in šolarja.

Z napredkom različnih oblik dela pa je povezana tudi skrb za zdravje. Pomembno je zavedanje, da lahko le sami poskrbimo za svoje zdravje in posledično dolgoročno produktivnost. Vendar pa so z mislijo na delo in zdravje v prihodu tudi že nove oblike dela, ki se bodo verjetno z nekaj časovnega zamika počasi uveljavile tudi pri nas - workation. Vas zanima več? Berite dalje.

V sled neprestanih sprememb in potreb po prilagajanju oblik načina dela, v nadaljevanju podajamo nekaj usmeritev in nasvetov, kako se pripraviti na neprestane spremembe, ki jih narekujejo tehnološke rešitve ali višje sile kot npr. novi koronavirus, tako da bomo čimbolj produktivni in hkrati ohranjali svoje zdravje.

Kaj potrebujemo za delo od doma?

Preden pomislimo na orodja, ki jih potrebujemo za oddaljeno delo, je dobro, da si najdemo ustrezen prostor, kjer bomo lahko nemoteno delali, hkrati pa bomo imeli tudi ustrezno svetlobo. Naslednja stvar še vedno ni računalnik, temveč delovno mesto. Za delo, ki ga boste opravljali daljše časovno obdobje, 6 ur in več, priporočamo, da se namestite na udoben pisarniški stol in mizo, saj delo v postelji ali na kavču, dolgoročno lahko povzroči tudi marsikatero zdravstveno težavo.

Ko si uredimo svoje delovno okolje, pa je čas, da pomislimo tudi na ustrezen, zmogljiv računalnik, ki bo imel vgrajen mikrofon, zvočnike in spletno kamero oziroma le-te dokupimo. Po potrebi ne pozabite tudi na tiskalnik, optični bralnik, ipd. Ključnega pomena, ko imamo vso ostalo potrebno strojno opremo, pa je spletna povezava.

Za učinkovito delo od doma potrebujemo stabilno internetno povezavo.

Povezljivost

Eno izmed pomembnejših vlog pri učinkovitem delu od doma ima povezljivost. Za konstantno povezljivost, ki omogoča uporabo spletnih rešitev na različnih lokacijah se priporoča uporaba rešitev kot je brezžični internet. Za dostop prek brezžičnega interneta obstajajo različne možnosti. Pri telekomunikacijskem operaterju HoT lahko izbirate med dvema Hofer internet paketoma za mobilni internet HoT GIGA 200 GB ali HoT GIGA mini 20 GB. V paketu mobilni internet  GIGA mini z 20 GB pa sta poleg omenjenih količin prenosa podatkov v Sloveniji, vključena tudi 2GB prenosa podatkov v državah EU.

Poleg paketov za mobilni internet, so na voljo tudi drugi Hofer paketi, ki omogočajo hkrati telefonijo in prenos podatkov. Z uporabo SIM kartice, ki omogoča telefonijo in prenos podatkov, lahko za občasen dostop do interneta na računalniku ali drugi napravi, uporabite tudi svoj mobilni telefon. V mobilnem telefonu morate imeti SIM kartico, ki omogoča prenos podatkov, nato pa vključite deljenje dostopne točke. Takšna uporaba se priporoča za občasno uporabo, ko se nahajate na lokaciji, kjer nimate internetne povezave in potrebujete začasen dostop, saj je slabost takšne povezave predvsem ta, da se baterija mobilnega telefona z takšnim načinom uporabe hitro iztroši.

V primeru, da potrebujete konstantno povezljivost za primer dela od doma, pa se priporoča nakup modema WiFi2go, ki bo omogočal uporabo celotni družini na več napravah z optimalno hitrostjo.

Kako zagotoviti najbolj optimalno delovanje usmerjevalnika oziroma »routerja«?

Pomembno je, da zagotovimo čim manj ovir med oddajnikom in sprejemnikom, ki bi lahko vplivale na delovanje usmerjevalnika ali dostopne točke. Ključno pri zagotavljanju kvalitetne brezžične povezave je, da oddajnik oz. napravo, ki omogoča dostop, namestimo čim višje, če je možno pod strop. Če npr. potrebujete najboljšo povezavo v domači pisarni, kjer želite povezljivost z izbranim paketom mobilni internet, je najbolje, da napravo namestite nekam visoko v domači pisarni.

V primeru, da živite v hiši ali večjem stanovanju, morda samo en usmerjevalnik ne bo zadostoval, da vzpostavite odlično delujoče omrežje. Seveda pa je tukaj pomemben tudi tloris in uporabljeni materiali v vašem domu oz. na lokaciji kjer želite zgraditi brezžično omrežje. Poleg ustrezne lokacije so pomembni tudi drugi dejavniki kot zunanje motnje radijskega signala, starost vašega usmerjevalnika in povezanih naprav in uporaba dodatnih ojačevalnikov brezžičnega omrežja, ki ojačajo in podaljšajo doseg signala. Več in bolj podrobno o optimalnih nastavitvah boste lahko prebrali v naslednjem prispevku, ki bo na voljo v kratkem.

Uredimo si domačo pisano, v kateri se bomo dobro počutili.

Skrb za zdravje in večjo delovno učinkovitost

Delo od doma ima prednosti, a hkrati lahko predstavlja tudi številne izzive. Prednost dela od doma je lahko predvsem v izrabi časa, še posebej v primerih, kadar ljudje za pot na delovno mesto porabijo več časa. Z delom od doma pa lahko tako posledično v krajšem času, ko ne izgubljamo časa z potjo na delovno mesto, opravimo več.

Seveda pa obstaja tudi negativna plat dela od doma. Negativna plat ali izziv dela od doma se lahko kaže tudi kot občutek izoliranosti, samote, primanjkljaju informacij, izločenosti. Dan postane enak dnevu in posledično lahko pripelje dolgoročno tak način dela do duševnih stisk. Še dodaten izziv pa se lahko pokaže tudi v tem, da več ne znamo ločiti med službenim in zasebnim časom. Nujno je, da si vzamemo čas za malico in kosilo, da imamo vzpostavljen delovni ritem, kot bi ga imeli na delovnem mestu, torej po končanem delu tudi ugasnemo službene aplikacije in dokumente in si vzamemo čas zase in za svojo družino. Najbolje je, da po zaključenem delu poskrbimo za stike z najbližjimi, se odpravimo na svež zrak in se morda posvetimo kakšni športni aktivnosti. Proti koncu dneva pa si ponovno lahko privoščimo pregled nam zanimivih vsebin na kakšni mobilni napravi, klepetanju prek aplikacij za hipno komunikacijo ali pa ogled kakšnega filma, ipd..

Kaj nam prinaša prihodnost?

Zavedati se moramo in dejstvo je, da bo delo v prihodnosti potekalo drugače, kako točno, bomo videli, kaj bo prinesel čas. Vsekakor je trenuten globalni trend razmišljanja vse bolj v smeri večje delovne učinkovitosti, ki ima v mislih tudi večjo kvaliteto zasebnega življenja posameznikov. Če še niste slišali za nov trend »workation«, predlagamo, da se z njim seznanite, saj gre za trend, ki si ga prizadevajo uveljaviti v skandinavskih državah. Ideja »workation« so delovne počitnice – delo opravljate v mobilni hišici na morju ali v planinski koči v hribih, ipd.. Vse kar potrebujete pa je povezljivost, učinkovit brezžični (mobilni) internet in zavedanje, da si dan organizirate tako, da boste na lokaciji delovnih počitnic namenili čas tako delu kot tudi počitnicam.

Ne glede na to, kaj nam bo na delovnem mestu prinesla prihodnost, poskrbimo za dobro povezljivost že danes s paketi HoT!

HoT NOVICE

HoT zagotavlja najboljše cene na trgu. Prijavite se na e-novice in obveščeni boste o novostih!
newsletter icon
Prijavite se na HoT novice
Z vnosom svojega e-poštnega naslova in klikom na »PRIJAVA« izrecno soglašam, da lahko HoT mobil d.o.o. moj e-naslov uporablja za obvestila o spremembah, pošiljanje novic in informacij o ugodnostih. Uporaba vašega e-naslova v zgornje namene lahko kadar koli prekličete na info@hot.si.