Za dostop do spletne strani www.hot.si morate aktivirati "Javascript" v nastavitvah brskalnika!

Menjava mobilnega operaterja



Menjava mobilnega operaterja

Skorajda vsak se je že srečal z vprašanjem ali in kako menjati mobilnega operaterja. Večina ob tem pomisli na nevšečnosti, ki jih to lahko prinese, predvsem glede prenosa telefonske številke. Naj vas pomirimo, le-to je postalo neverjetno lahko in hitro, še posebej pri HoTu, ki omogoča prenos številke kar preko spleta. Poglejmo si torej zakaj menjati in kako prenesti vašo staro mobilno številko k novemu operaterju.

Zakaj menjava mobilnega operaterja?

To je seveda ključno vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak uporabnik mobilne telefonije. Vsekakor svetujemo, da uporabnik vsakih nekaj mesecevpreveri ponudbo paketov mobilne telefonije. Razlog je povsem enostaven – operaterji izboljšujejo svojo ponudbo, občasno pa to nekateri združijo še s podražitvami. Preverite pregled izboljšav (in to seveda brez kakršnih koli podražitev mobilnih paketov!) HoT-a v zadnjih 5 letih.

V zadnjih obdobjih se izboljšave mobilnih paketov odražajo predvsem v povišanju prenosa podatkov, ki je na voljo v paketu. Če malo pobrskamo po spominu, se bomo spomnili, da so bili pred nekaj leti paketi z 1GB prenosa podatkov neverjetno »dobri« (in tudi dragi!), danes pa si povprečen uporabnik težko predstavlja paket, ki ne bi vseboval vsaj nekaj 10(ali celo 100) GB.

Cena paketa in količina vključenega prenosa podatkov v paketu ni edini kriterij izbire, temveč so še številni drugi, o čemer smo več napisali v tem blogu. Vsekakor pa sta to glavna razloga izbire današnjega uporabnika. Prihranki, ki jih lahko uporabnik ustvari s premišljeno izbiro svojega mobilnega paketa so lahko tudi več kot 100 € na leto.

Kaj torej storiti, ko ste našli najprimernejši mobilni paket in le-tega ponuja drugi operater? Običajno se uporabniki ustrašijo sledečega – potrebno je prenesti tudi svojo obstoječo mobilno številko, saj si težko predstavljajo, da bi ostali brez nje. V nadaljevanju si torej poglejmo nekaj več o prenosljivosti številk.

Tako kot smo navezani na svoj telefon, smo navezani tudi na svojo telefonsko številko.

Začetki mobilne prenosljivosti mobilnih telefonskih številk v Sloveniji

Liberalizacija slovenskega telekomunikacijskega trga ni bila mogoča brez prenosljivosti številk, tako mobilnih kot tudi fiksnih. Kar je danes samoumevno je bilo v Sloveniji uzakonjeno leta 2001, ko je bil sprejet Zakon o telekomunikacijahz začetkom veljavnosti s 1. 6. 2002.

Vpeljava prenosljivosti mobilnih številk ni bila ravno preprosta, saj je šlo za kompleksen projekt, ki je zahteval temeljit tehničen dogovor med operaterji - ob klicanju prenešene številke mora centrala »starega« operaterja prepoznati, da je uporabnik s to številko pri novem operaterju, nato pa ta klic na dogovorjen način preusmeriti v centralo novega operaterja.

Zaradi tehničnih in tudi pravnih nedorečenosti je pri implementaciji prenosljivosti številk prišlo do zamud. Navedene težave so pripeljale do tega, da so bili prvi prenosi mobilnih številk opravljeni šele v začetku leta 2006. Glede na takratno zakonodajo so morali mobilni operaterji v Sloveniji prenos mobilne telefonske številk zagotoviti v roku sedmih dneh od (pravilno) podane zahteve za prenos.

Prenosljivost mobilnih telefonskih številk danes

Za občutek si najprej poglejmo koliko prenosov mobilnih številk v Sloveniji se zgodi v enem letu - na podatkih za zadnjih 10 let:

Število prenosov mobilnih telefonskih številk k operaterjem

Vidimo, da je bilo vsako leto, od leta 2014 naprej, opravljeno po več kot sto tisoč prenosov mobilnih številk. Vsekakor je že to velik dokaz, da prenosljivost številk v Sloveniji deluje odlično!

Prenos številk je urejen v Zakonu o elektronskih komunikacijskih storitvah (ZEKom-1) in v Splošnem aktu o prenosljivosti številk. Na srečo se uporabnikom ni potrebno prebijati čez »dolgočasne« dokumente in lahko zatrdimo, da imamo v Sloveniji odličen sistem prenosljivosti številk, ki deluje z zelo malo težavami.

Pri prenosih mobilnih telefonskih številk je nekoliko drugačen postopek ali gre za predplačniško ali naročniško mobilno številko. V kolikor gre za predplačniško številko je potrebno navesti le mobilno telefonsko številko in PUK številko. Tudi prenos naročniške številke je enostaven, potrebno je zgolj  izpolniti nekaj več podatkov.  

V obeh primerih je potrebno priti v poslovalnico vašega novega operaterja in izpolniti podatke, nato je prenos dejansko narejen v roku 1 delovnega dne. V primeru HoTaje zadeva še enostavnejša – mobilno telefonsko številko prenesete kar iz vašega kavča.

HoT prenos številke

HoT je pri prenosu mobilnih telefonskih številk storil še korak dalje. Po nam znanih podatkih je (bil) HoT prvi operater, ki je omogočil prenos številke kar preko spleta! Postopek je zelo enostaven in lepo razložen tudi v videu.

Potrebujete zgolj HoT SIM-kartico, številko računa prejšnjega operaterja ali PUK-kodo, če ste bili predplačnik, osebni dokument in davčno številko. Nato zgolj sledite navodilom na HoT spletni strani

Zakaj je HoT pravi operater za vas? Berite dalje…

Najboljša ponudba HoT

HoT je začel ponujati storitve mobilne telefonije maja 2017. Trg mobilne telefonije je v Sloveniji zelo dobro razvit in zelo konkurenčen, zato pričakovanja konkurentov niso bila visoka. Vendar je HoT presenetil prav vse in se v letu 2022 lahko pohvalil z več kot 130.000 uporabniki!

Rast ni prav nič nenavadna v kolikor se pogleda odlične HoT pakete »mobilne telefonije«…:

HoT paketi mobilne telefonije

…in pakete mobilnega interneta:

HoT paketi mobilnega interneta

Poleg najboljših paketov, HoT kot edini mobilni operater zagotavlja, da nikoli ne bo podražil kateregakoli od svojih mobilnih paketov.Osnovni moto je več kot poštena ponudba za vse. To pomeni, da so najboljše cene in najboljša ponudba na voljo tako obstoječim kot novim uporabnikom.

Pri tem HoT-ovi uporabniki nimajo nobenih stroškov z menjavo paketov ali drugih skritih stroškov. Ponosni smo tudi na odlični Center za pomoč uporabnikom, kjer se na klic naši agenti javijo prej kot v 20 sekundah.

HoT NOVICE

HoT zagotavlja najboljše cene na trgu. Prijavite se na e-novice in obveščeni boste o novostih!
newsletter icon
Prijavite se na HoT novice
Z vnosom svojega e-poštnega naslova in klikom na »PRIJAVA« izrecno soglašam, da lahko HoT mobil d.o.o. moj e-naslov uporablja za obvestila o spremembah, pošiljanje novic in informacij o ugodnostih. Uporaba vašega e-naslova v zgornje namene lahko kadar koli prekličete na info@hot.si.