Za dostop do spletne strani www.hot.si morate aktivirati "Javascript" v nastavitvah brskalnika!

Mobilni internet: morebiti vse, kar zares potrebujemo!

Življenja in dela brez (kakovostnega in hitrega!) dostopa do spleta si preprosto ni več mogoče zamisliti. Dostop do virtualnih oz. digitalnih vsebin preprosto potrebujemo kadar koli in kjer koli – doma, na poti, med opravki, na dopustu ali v službi.

Mobilni internet je elegantna in enostavna rešitev za hiter dostop do spletnih vsebin, ki jih želimo v določenem trenutku prebrati, pogledati, poslušati … Omogoča vam, da dostopate do vsebin tudi, ko brezžični internet Wi-FI ni na voljo. V tem blogu preberite, ali je mobilni internet najbolj primeren dostop za vaše potrebe.

Mesečna poraba podatkov

Uporaba mobilnega interneta nam omogoča seveda vse kar potrebujemo - brskanje po spletu, gledanje videoposnetkov, prenašanje najrazličnejših vsebin, dostop do socialnih omrežij…  Pomembno je ugotoviti kolikšna je povprečna poraba podatkov na mesec in je odvisna od vaših potreb po raziskovanju digitalnih vsebin.

Mobilni internet omogoča hiter, enostaven in ugoden dostop do spletnih vsebin.

Brskanje po spletu

Če internet uporabljate zgolj za brskanje po spletnih straneh, boste v enem mesecu za okroglih 1000 obiskov spletnih strani (v povprečju torej približno 33 na dan) porabili približno 1 GB prenosa podatkov, saj se za odpiranje spletne strani običajno porabi od 100 do 200 kB.

Elektronska pošta

Prek elektronske pošte na mesec mimogrede izmenjamo tudi 500 sporočil ali več, kar nanese približno 200 MB prenosa podatkov. Če elektronsko pošiljate sporočila s priponkami, boste še vedno težko presegli 1 GB podatkov, kar je sicer odvisno tudi od velikosti datotek, ki jih pošiljate ali prejemate.

Družbena omrežja

Tudi objave na družbenih omrežjih ne porabijo prav veliko podatkov. Npr., če na dan objavite povprečno od 5 do 10 slik boljše kakovosti, na mesec poraba podatkov načeloma ne bo presegla 1 GB.

Aplikacije in igre

Same aplikacije običajno ne porabijo veliko podatkovnega prometa, povprečno za prenos aplikacije porabimo nekje od 10 MB do 100 MB. Precej več prenosa podatkov se porabi v primeru prenosa spletnih/aplikacijskih iger. Prenos podatkov iz tega naslova ima širok razpon tudi do 10 GB na mesec ali celo več.

Predvajanje video vsebin

Z vidika prenosa podatkov je najbolj potratno predvajanje videoposnetkov. Težko je  natančno določiti porabo, saj je odvisna od več dejavnikov:

  • od izbrane kakovosti pri predvajanju videoposnetka,
  • od naprave, prek katere se videoposnetek predvaja (ločljivost posnetka) in
  • časa gledanja videoposnetkov.

 Kot je razvidno iz spodnje tabele je lahko poraba podatkov pri gledanja You Tube videoposnetkov tudi 3 GB na uro!

 

Kakovost

144p

240p

360p

480p

720p

1080p

Poraba na uro

80 MB

200 MB

300 MB

500 MB

1.5 GB

3 GB

Uporabnika, ki si na dan ogleda vsaj en film v t.i. full HD ločljivosti, bo mesečni prenos podatkov lahko narasel tudi do 200 GB. Za predvajanje video vsebin na telefonu prek YouTuba imamo možnost izbire resolucije kar je bistveno manj »potratno«.

Poslušanje glasbe

Za poslušanje glasbe so, z vidika prenosa podatkov, bistveno boljša izbira kot You tube (kjer se predvaja ob glasbi tudi video), ponudniki kot so Spotify, Tidal, Apple Music (do 5 MB na pesem običajne kakovosti oziroma 10 MB za visokokakovostno predvajanje pesmi).

Mobilni internet omogoča tudi poslušanje glasbe kjerkoli že ste.

Mobilni internet lahko odlična alternativa

Fiksno omrežje (bakreno, kabelsko ali optično) lahko nadomestimo z mobilnim internetom. Mobilna omrežja se namreč hitro razvijajo (4G ter 5G) in omogočajo že zelo visoke hitrosti, dobro pokritost in ugodne cene.

To velja tudi za naročniške pakete, ki vključujejo mobilni internet in ponujajo vse, kar dejansko potrebujemo! Ugodni paketi mobilnega interneta ponuja HoT. Še več si o mobilnem internetu lahko preberete na blogu vse, kar morate vedeti o mobilnem internetu.

HoT internet

HoT internet je zelo enostavna rešitev za dostop do spleta:

  • Potrebujete mobilno SIM kartico, ki se jo vstavi v mobilni telefon ali v modem.
  • Poleg navedenega za dostop do spleta ne potrebujete dodatne opreme.
  • Do spletnih vsebin nato dostopate na kateri koli napravi z enim klikom na mobilnem telefonu.

Za prenos podatkov so na voljo različni paketi HoT, ki poskrbijo za različne potrebe uporabnikov. Pomembno je poudariti, da niso namenjeni le uporabi prek telefona. Če mobilni internet potrebujemo na računalniku ali tablici, na telefonu preprosto vklopimo dostopno točko, in že lahko podatke koristimo tudi na kateri koli izmed povezanih naprav. Še enostavneje je uporabiti modem WiFI2GO.

Dva GIGA paketa imata po novem povečane enote že vključenega prenosa podatkov, na voljo pa je tudi mobilni WiFi modem (zgoraj omenjeni WIFI2GO), s katerim vedno in povsod dostopamo do spleta.

Kateri paket je najboljši za vas?

  • HoT GIGA mini s 30 GB prenosa podatkov, za samo 6,99 € na mesec, je namenjen zmerni uporabi interneta prek tablice, telefona (lahko tudi modema). Dodatna prednost paketa je vključenih 2 GB prenosa podatkov med gostovanjem v EU. 
  • HoT GIGA s kar 300 GB prenosa podatkov, za samo 14,99 € na mesec, je zasnovan za redno uporabo interneta, za gledanje video vsebin in/ali za uporabo v domači pisarni.
  • WiFi2GO je namenjen vsem, ki potrebujejo mobilno WiFi omrežje, v katerega se lahko poveže do 8 uporabnikov.
HoT mobilni internet je odlična rešitev za dostop do interneta.

Mobilni internet za uporabo doma?

HoT mobilni internet se lahko uporablja tudi doma, kot primarni dostop do interneta. V primeru stalne uporabe se priporoča uporaba modema, ker dostopna točka preko mobilnega telefona hitro troši baterijo in ne nudi vedno optimalne hitrosti. Zato je HoT paket z internetom in modemom (WIFI2GO) odlična dolgoročna rešitev, saj modem poskrbi za:

  • optimalno hitrost;
  • boljši signal v celotnem prostoru;
  • nemoteno uporabo na več napravah naenkrat;
  • lahko ga odnesemo s seboj na pot in si zagotovimo dostop, kjer ga potrebujemo.

S HoT GIGA paketi lahko kjer koli in kadar koli enostavno prenašamo podatke po HOFER ceni.

Ker je delo od doma vse pogostejše, je pomembno da internet vedno brezhibno deluje. Preberite naš blog, kaj vse potrebujete za delo od doma, kakšen mobilni paket bo najprimernejši za vas in kako izbrati najcenejši internet.

 

 

 

 

HoT NOVICE

HoT zagotavlja najboljše cene na trgu. Prijavite se na e-novice in obveščeni boste o novostih!
newsletter icon
Prijavite se na HoT novice
Z vnosom svojega e-poštnega naslova in klikom na »PRIJAVA« izrecno soglašam, da lahko HoT mobil d.o.o. moj e-naslov uporablja za obvestila o spremembah, pošiljanje novic in informacij o ugodnostih. Uporaba vašega e-naslova v zgornje namene lahko kadar koli prekličete na info@hot.si.